Zalecenia:
Chrząszcze na pola rzepaku przelatują najczęściej w okresie przed kwitnieniem, gdy temperatura powietrza osiągnie wartość powyżej 15oC. Szkody na plantacjach rzepaku powodują głównie chrząszcze wgryzające się do pąków kwiatowych, wydrążając ich część, aby dostać się do pyłku kwiatowego. Uszkodzone pąki żółkną, usychają a następnie opadają, pozostają jedynie szypułki kwiatowe.
Zabiegi zwalczające przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości to jest stwierdzenia:
• 1-2 chrząszczy na 1 roślinie w stadium zwartego kwiatostanu
lub
• 3-5 chrząszczy na 1 roślinie w stadium luźnego kwiatostanu
Ograniczyć występowanie szkodnika można także poprzez stosowanie :
• prawidłowej agrotechniki,
• izolacji przestrzennej od innych roślin krzyżowych i warzyw kapustnych,
• wysiew odmian wcześnie zakwitających,
• wysiew odmian wcześnie wznawiających wegetację wiosenną
|